به گزارش جام جم آنلاین از روابط عمومی تهران ۲۰، برنامه تهران ۲۰ شبکه پنج سیما در پی اقدام وحشیانه اسرائیل در خصوص جنایات ضد انسانی صهیونیستها در غزه با سید نظامالدین موسوی سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، فواد ایزدی کارشناس روابط بینالملل و سردار سعید قاسمی بازنشسته نظامی و فعال سیاسی به گفتگو پرداختند.
تعویض کلمه آتش بس با کلمه توقفهای بشردوستانه!
فواد ایزدی کارشناس روابط بینالملل اظهار داشت: چند روز گذشته قطعنامهای را داشتیم که پیشنویس آن را روسیه داده بود که کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و ژاپن به آن رای منفی دادند. با این عنوان که روسیه نباید میداندار بحثهای حقوق بشر باشد چرا که با این کشور مشکل دارند. چند روزی هم معطل کردند، چون این بار برزیل پیش نویس آن را داده بود. آمریکاییها سر تک به تک کلمات بازی درآورده و بحث میکردند و متن را بیخاصیت شمردند. قرار بر این بود به آن متن بیخاصیت رای دهند. ما یک موردی در متن برزیل داشتیم که آمده بود باید آتش بس اعلام شود و این یک کار بسیار معمولی زمانی که غیرنظامیان وجود دارند، میگویند که باید آتش بس شود. آمریکاییها نمیپذیرفتند که از کلمه آتش بس در متن قطعنامه استفاده شود و میگفتند این کلمه را با توقفهای بشردوستانه عوض کنید. برای اینکه آمریکاییان به جنگ و کشتار علاقهمند و نسبت به آتش بس حساس هستند. برزیل این موضوع را پذیرفت، ولی در پایان آمریکا همین را هم وتو کرد. این متن ۱۲ رای داشت منتها با وتو آمریکا.
حضور دفتر ارتش حماس در زیرزمین بیمارستان منجر به این حادثه شد
وی ادامه داد: این بیمارستان را چند روز پیش هم زده بودند. دفعه اولی که اسرائیلیها این بیمارستان را زدند اعلام کردند به دلیل اینکه ارتش حماس در زیرزمین آنجا دفتر داشته ما آن را زدیم. البته پس از آن مجدد حرفشان را عوض کرده و چیز دیگری گفتند. بحث اسرائیلیها این بود که به صورت کلی آن منطقه باید تخلیه شود، ولی مردم استنباطشان این بود که اگر در اطراف بیمارستان باشند، میتوانند خود را حفظ کنند. ما تجربه لبنان را هم داشتیم. آنها هم فکر میکردند اگر به ساختمان سازمان ملل بروند اسرائیلیها آنجا را نمیزنند، ولی زدند. به هر حال ما شاهد یک فاجعه انسانی هستیم.
صهیونیستها سه مرتبه با مسیحیان بیمارستان تماس گرفتند
نظامالدین موسوی سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به قطعنامه اخیر شورای امنیت سازمان ملل عنوان کرد: قطعنامهای که شاید ابتداییترین راه حلها را ارائه داده و حتی آتش بسی هم در آن نبوده و فقط بحث کمکهای انسانی را به غزه مطرح کرده است. فاجعه حمله به بیمارستان یک بیداری در جهان ایجاد کرد چرا که در دنیا حمله به بیمارستان یک جنایت است و در هیچ دین و آیین و مسلکی نمیگنجد و این رخداد مظلوم است. در حالی که صهیونیستها در ابتدا این را اذعان و اعتراف کرده بودند که این کار را ما انجام دادیم، اما ساعاتی پس از این حمله، سعی در انکار آن داشتند و میگفتند که کار ما نبوده کار حماس بوده است. این مسائل و این جنایتها در سابقه قبلی اسرائیل موجود است. پایهریزی این بیمارستان هم توسط مسیحیان انجام شده و مدیریت آن برعهده کلیسای انجیلی است. مسیحیان گفتند که ما سه مرتبه تماسی از سمت اسرائیل داشتیم و آنان گفتند که این بیمارستان را میزنیم. چند روز قبل همین بیمارستان را زدند، ولی این دفعه به صورت فاجعه باری این عمل را انجام دادند. نظر من این است برخلاف عربدهکشیهای رژیم صهیونیستی در ابتدای این موضوع که میگفت من به صورت زمینی حمله میکنم و غزه را فتح میکنم، پس از آن ماجرای طوفان الاقصی که رخ داد محاسباتشان بر هم خورد. در ابتدا فضای رعب و وحشت را ایجاد کردند و تصورشان این بود که با ایجاد این فضا، فلسطینیان منطقه را ترک کرده و میروند.
پس از این اتفاقات قطعا با تحولات جدید سیاسی روبرو خواهیم شد
وی درباره واکنش کشورهای اسلامی افزود: ما طیفی از واکنشها را داریم. در بین مردم پس از انعکاس اخبار این حادثه در اکثر پایتختهای اسلامی جهان تظاهرات و تجمعات کم نظیری را شاهد بودیم. در حالی که مواضع نسبتا جدیدی را از برخی دولتها همچون ترکیه، عربستان، مصر و اردن دیدیم. مواضع این کشورها نسبت به مواضع دو یا سه ماه گذشته آنها متفاوت بود. در چند ماه گذشته بنا بر این بود که کشورهای عربی به روند عادیسازی با رژیم صهیونیستی وارد شوند.
وی افزود: پس از طوفان الاقصی و حمله به بیمارستان در غزه قطعا با تحولات جدید سیاسی روبرو خواهیم شد.
نابودی اسرائیل در این مقطع به همه برمیگردد حتی آنهایی که سیاسی نیستند
در ادامه سردار سعید قاسمی بازنشسته نظامی و فعال سیاسی روی خط برنامه آمد و ضمن عرض تسلیت این فاجعه انسانی عنوان کرد: همه کسانی که پس از انقلاب اسلامی دغدغه این واقعه را داشتند و گوش به فرمان امامین انقلاب بودند. این روزها روزهایی است که این تشکل در جامعه جهانی، بسیج جهان اسلام و آزادیخواهان به واقعه اربعین بر سر قصه داعش و نبرد هفت، هشت سالهای که علمداری همچون سردار سلیمانی در آنجا خرج شد و یک موی سر آن به همه آنانی که عربده کشی میکنند میارزد. بایدنی که دیروز به آنجا آمد و حرفهایی زد، معلوم است که نمیخواهند این را تمام کنند. حال که خودشان عجله دارند ما هم باید عجله کنیم. تمام شرایط در کل دنیا حتی اقتصاد جامعه جهانی و اقتصاد ما متصل است به یهودیها و بانکدارهای کثیفی که نمیگذارند شما نفس بکشید. نابودی اسرائیل در این مقطع به همه برمیگردد حتی آنهایی که سیاسی نبوده که بخش محدودی از جامعه هستند. نباید بترسیم و نباید بترسانیم.
باید همه سفیران آمریکایی و کالاهای آمریکایی از جهان اسلام اخراج شوند
فواد ایزدی کارشناس روابط بینالملل در پاسخ به این سوال مجری که آیا کسی در جبهه مقاومت ترسی از کمک کردن دارد، گفت: ما یک مفهومی در آمریکا به عنوان استعمار شهرک نشین داریم. تاسیس آمریکا را که مطالعه میکنید، اروپاییانی است که به شمال آمریکا آمده و مستقر شدند. بومیان آن منطقه را قتل عام کردند و زمین را گرفتند. این استعمار شهرک نشین دو شاخصه دارد. زمین را از آن افراد میگیرید و افرادی که در آن زمین هستند را باید اخراج کنید. ۷۵ سال پیش این موضوع در فلسطین تکرار شد یعنی صهیونیستهایی که از اروپا آمده بودند در آنجا مستقر شدند و زمین را گرفتند. اگر متوجه این موضوع نشویم نوع روابطی که بین آمریکا و اسرائیل است و سوابقی که در حوزه تاریخی و ارتباطات گستردهای که اینها با هم دارند. این مشکل را در ایران و در جهان اسلام نمیتوانیم حل کنیم چرا که قرار بود رئیس جمهور مصر و پادشاه اردن و رئیس حکومت خودگردان با بایدن دیداری داشته باشند. بایدنی که این جنگ و این صحنه را مدیریت میکند. راهکار این است که همه سفیران آمریکایی باید از جهان اسلام اخراج شوند. کالاهای آمریکایی باید در جهان اسلام بایکوت شود. به دلیل مشکلاتی که در حوزه فکری داریم درصدی از افراد که متوجه نیستند تاریخ و ارتباطات چیست، مشکلاتی پیش میآید که حتی راه حلهای کوچک هم اتفاق نمیافتد.
این شر مطلق باید یک بار برای همیشه تمام شود
سردار سعید قاسمی با اشاره به جملهای از امام خمینی (ره) گفت: راستی اگر بسیج جهانی مسلمین و مستضعفین تشکیل شده بود چه کسی جرات این همه جسارت به فرزندان معنوی رسول الله را داشت در عملیات ۷ اکتبر همه غافلگیر شدند. در حال حاضر عدهای منتظر آتش بس این حادثه هستند تا پس از آن به دنبال ترمیم آن شکست مفتضحانه بروند و این توان را دارند که پیروزی نهایی ما را به تاخیر بیندازند. سردار سلیمانی و بچهها طی این جنگها با داعش، یک تجربه بزرگ برای ما گذاشتند و آن انجام عملیات مشترک است. ما تجربه انجام این عملیاتهای مشترک خیلی سختتر را داریم. محور این داستان و محور آزادیخواهان ایران است و این عملیات آخرالزمانی باید با محوریت جمهوری اسلامی ایران و تشکل و بسیج جهانی اسلام باشد و از هم اکنون به شکل قویتر از گذشته شکل بگیرد و این شر مطلق باید یک بار برای همیشه حتی اگر مثل عملیاتهای داعش به ۴ یا ۵ سال طول بکشد به این قصه خاتمه داده شود. جمهوری اسلامی ایران نباید بترسد و سرش را بالا بگیرد. تجهیزات دفاعی ما نیز حول این محورهای مشترک بوده، سیستمهای نظامی و دفاعی ما بر حول محور مانورهای مشترک احرار پیش از این هم بوده است و باید به سمت حرکت جدیدتری پیش رود.
انقلاب اسلامی روح جدیدی به مسئله فلسطین داد
سید نظامالدین موسوی نیز مطرح کرد: ما باید مسئله فلسطین را در یک امتداد تاریخی ببینیم و اینگونه نیست که این مظلومیت در این یکی دو سال اخیر رخ داده باشد. این یک امتداد نزدیک به ۷۵ سال فقط وقایع بعد از ۱۹۴۸ است که رژیم جعلی صهیونیستی به وجود آمده. قبل از آن هم مادعواها و مسائل اساسی داشتیم، آنچه که قبلاً در سرزمینهای اشغالی و فلسطین رخ داده است. در آمریکا و کلونیهای آنان و در بسیاری دیگر از کشورها مثل استرالیا و یا آفریقای جنوبی که آمریکاییها و اروپاییان به آنجا رفتند؛ که این یک سبک زندگی وحشیانه است. بخشی از آن به دلیل حساسیت جامعه اسلام بوده که نتوانسته کامل آن را محو و نابود کند. در جهان اسلام بخشی مردم و تودهها و بخشی دولتها و حکومتها هستند.
متاسفانه به لحاظ تاریخی آنچه که ما مشاهده میکنیم ضعف، انفعال و رخوت و رکودی که در بین حکومتهای اسلامی بوده است. ما اگر به لحاظ تاریخی به آن نگاه کنیم اگر انقلاب اسلامی به پیروزی نمیرسید پرونده فلسطین را مثل بومیان آمریکا و استرالیا تمام کرده بودند. یعنی انقلاب اسلامی روح جدیدی به مسئله فلسطین داد.
در فلسطین بیش از آنکه جنگ نظامی رخ داده باشد جنگ رسانهای شکل گرفته است
موسوی تصریح کرد: در اواخر دهه ۷۰ میلادی وصیت دادن به رژیم صهیونیست در حال باب شدن بود. انقلاب اسلامی از انرژی موجود در مردم و جوامع استفاده کرد و روح جدیدی به فلسطین داد. یک قیاسی هم بخواهیم بکنیم در انتفاضه اول جوانان با سنگ دفاع میکردند، ولی در حال حاضر به سمت موشک رفتند. در لبنان، سوریه و یمن آن تفکری که فقط تجمع و تظاهرات کنند تبدیل به هستههای مقاومت شده است. امروزه در بخشی از جوامع مثل لبنان، عراق و سوریه این تودهها ایجاد و این هستههای مقاومت شکل گرفته است. اگر اسرائیل کمی دست به عصاتر نسبت به گذشته راه میرود به دلیل ایجاد این هستههای مقاومت است که در برخی از کشورها شکل گرفته است. دنیا در حال حاضر جنگ نظامی صرف نیست. جنگ کلاسیک یک آدابی دارد و نکته بعدی آن جنگ نرم و جنگ روایتهاست. در همین مقوله فلسطین بیش از آنکه جنگ نظامی رخ داده باشد جنگ رسانهای و شبکههای مجازی شکل گرفته است.
باید در فضای مجازی شعله این اتفاقات را زنده نگه داریم
وی ادامه داد: از این اتفاقات و انرژی که در جهان اسلامی به وجود آمده باید استفاده کنیم و در فضای مجازی شعله این اتفاقات را زنده نگه داریم؛ و این پشتوانه هستههای مقاومت است که در فلسطین ایجاد شده است. این انسجام روانی، اجتماعی، سیاسی و اعتقادی به عقبه و تشکیلات سلاحی کمک میکند. شکلگیری یک عقبه مالی و تسلیحاتی است. آنهایی که به دنبال عادیسازی با رژیم صهیونیستی بودند عقب نشینی کردند. این موج را باید جلو ببریم. به سمت یک محاصره و حصر اقتصادی سیاسی اجتماعی برای رژیم صهیونیستی و سپس نابودی کامل آن حرکت کنیم.
آمریکاییها نسبت به افرادی که در رژیم صهیونیستی مسئولیتهایی دارند نگران هستند
کارشناس روابط بینالملل گفت: زمانی که شاهد این تصاویر در تلویزیون هستیم در دیگر جاهای دنیا هم این تصاویر را میبینند و این روی انسانهای معمولی هم تاثیر دارد. آمریکاییها متوجه هستند که تمامی این تصاویر در دنیا در حال پخش شدن است. آمریکاییها با توجه به آن عقبه تاریخی نسبت به افرادی که در رژیم صهیونیستی مسئولیتهایی دارند نگران هستند چرا که نتانیاهو مشکلات سیاسی، اقتصادی و پروندههای قضایی متعددی دارد و برخی از چهرههای تندرو که در کابینه او هستند بیشتر به آن ضربه میزنند تا بتوانند به آن کمک کنند.
نگرانی آمریکاییها از آینده اسرائیل و خودشان
ایزدی افزود: آمریکاییها کنترل را به دست گرفتند چرا که نگران آینده اسرائیل و خودشان هستند. اگر ما در حوزه سختافزاری تمرکز کنیم یعنی حماس توانمندی موشکی و پهپادی پیدا کند و عملیات غرورآفرینی که اجرا کرد را مجدد عملیاتی کند آیا این مسئله فلسطین را حل میکند؟ جواب این است که بله، ولی بسیار سخت. جمهوری اسلامی در اینجا به جهت تامین ابزارهای سخت سربلند است. جمهوری اسلامی در سالهای متمادی کمک کرده است منتها اگر رژیم صهیونیستی کمکهای آمریکا و برخی از کشورها نباشد حتی اگر این کمکها کاهش پیدا کند یک ضربه بزرگی ایجاد خواهد کرد در کنار ضرباتی که حماس و جهاد اسلامی ایجاد میکنند.
اکثر جوانهای ۳۵ ساله آمریکایی مخالف سیاستهای بایدن در حمایت از اسرائیل هستند
او تاکید کرد: چه کاری باید انجام دهیم که اینها کاهش پیدا کند؟ اتفاقاتی در کشورهای غربی رخ میدهد که که در لس آنجلس هم در حال تظاهرات هستند. اتفاقی که در کشورهای غربی و خود آمریکا رخ میدهد این است که نسل جوان طی نظرسنجیهای سیانان و ام بی سی، متوجه شدند که اکثریت جوانهای ۳۵ ساله در آمریکا مخالف سیاستهای آقای بایدن در حمایتهای تمام قد از اسرائیل هستند. اداره آمریکا گفته که تا سال ۲۰۴۵ اکثریت مردم آمریکا رنگین پوست خواهند بود. در حال حاضر جوانهای زیر ۲۰ سال در آمریکا رنگین پوست هستند. نوزادانی که در حال متولد شدن هستند نیز رنگین پوست هستند. برای چهرههایی که رنگین پوست هستند حمایت از یک حکومت میسر نیست. امور مردم نمیتوانند از یک رژیم حمایت کنند. اتفاقی که رخ میدهد این است که رژیم صهیونیست در حال آب شدن است و از درون میپوسد و کنترل خودش را ندارد و رئیس جمهور آمریکا باید دستی بر سر و روی آنها بکشد. در داخل آمریکا هم نسبت به این وضعیت اعتراض وجود دارد.
اگر ایران در حوزه سختافزاری ورود پیدا نمیکرد رژیم صهیونیستی کل منطقه لبنان را هم میگرفت
ایزدی کارشناس روابط بینالملل خاطرنشان کرد: این اتفاق یک موجی در جهان اسلام و در جاهای دیگر دنیا ایجاد میکند و این موج گریبان مقامات صهیونیست را خواهد گرفت. ممکن است این ماه یا ماه آینده رخ ندهد، ولی آن عقبه سخت در کنار قدرت جمهوری اسلامی در حوزه سخت مدیریتی میکند که در حوزه نرم این دیده نمیشود. اگر ایران در اینحوزه سخت ورود پیدا نمیکرد رژیم صهیونیستی کل منطقه لبنان را هم میگرفت. زمانی که صهیونیستها به لبنان هم حمله کردند و تا زمانی که به بیروت رسیدند تنها دو کشته دادند. دو نفر سرباز اسرائیلی کشته شدند و نصف لبنان را گرفتند.
این اتفاقات یک حرکت ابتکاری از جانب حماس بوده که در هیچ مقطعی از تاریخ، رخ نداده است
موسوی با اشاره به تشکیل حزبالله گفت: زمانی که حزبالله شکل گرفت، به این شکل نبود. در ابتدا یک عقیدهای شکل گرفت برای مقاومت. جمهوری اسلامی معادله قدرت را در منطقه تغییر داد. این روند تا اواخر دهه ۷۰ میلادی به سمت سازش بود. ارتشهای کلاسیک بزرگی مثل مصر و سوریه و عراق و یمن تسلیم شده بودند. حزب الله لبنان شکل گرفت و در ابتدا فقط یک تفکر نرم بود که به تدریج تبدیل به یک سازمان رزم شد. اگر این حزب الله در افکار عمومی لبنان جایگاه نداشته باشد این توان عملیاتی را ندارد. ما گروههای چریکی متفاوتی را داشتیم که به عنوان لبنان و فلسطین جنگیدند حتی مسیحیان لبنان هم خودشان را موتلف حزب الله میدانند و این نشان دهنده قدرت نرم است.
وی در خاتمه اظهار داشت: این اتفاقاتی که در غزه در حال رخ دادن است یک حرکت ابتکاری از جانب حماس بوده که در هیچ مقطعی از تاریخ این اتفاق رخ نداده است. حماس عملیاتی را شکل داده که سه ارتش دیگر همچون سوریه و مصر و لبنان نتوانستند آن را انجام دهند و این قابل تکرار است. تعبیری بود که مقام معظم رهبری داشتند و اینکه این سازه شکست. ارتش اسرائیل در دنیا با عنوان یک ارتش شکست ناپذیر مطرح بوده است و میگوید که من قدرت نظامی و هستهای اول منطقه هستم و این در ذهنها هم شکل گرفته و یک گروهی عملیاتی را طراحی میکند که به لحاظ امنیتی بیسابقهترین عملیات است و ۲۵۰۰ نفر را آموزش میدهد که بتواند مقامات ارشد رژیم صهیونیستی را اسیر بگیرد. این اتفاقات در دنیا و در این تاریخ ۷۵ ساله برای اولین بار است و نشان دهنده این است که یک گروهی و جهان اسلام باید عقبه نرمافزار و سختافزاری اینها باشد. باید پتانسیل و انرژی مردمی را در چهارچوبهای نیروهای رسمی و سیاسی دولت را به نحوی کنار هم بیاوریم که حزب الله لبنان و حماس و جهاد مقاومت و از این دست گروهها بیشتر شود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛